Základné výrazy blackjacku

Základné výrazy blackjacku

Balanced count: Vyvážený systém počítania kariet. Pri tomto systéme sú plusové a mínusové karty v rovnováhe. Pokiaľ sa spočítajú všetky karty v balíku výsledok je 0.

Blackjack: Najlepší súčet kariet v hre. Tvorí ho eso a karta s hodnotou 10 (teda 10, J, Q a K).

Bust: Prehra, nastáva ak je súčet kariet na ruke vyšší ako 21.

Double/Double down: Zdvojnásobenie stávky. V prípade výhodných kariet na ruke môže hráč zdvojnásobiť stávku. Krupiér vydá hráčovi už iba jednu kartu a hra sa končí.

Draw: Situácia kedy hráč dostane od dealera prvú dodatočnú kartu k dvom pôvodným.

Even money: Ak hráč zahral blackjack a krupiér vytiahne ako svoju prvú kartu eso, ponúkne hráčovi even money. Hráč si vtedy môže vybrať výplatu v pomere 1:1 (obvykle je to 2:1). Môžete sa tak vyhnúť remíze a strate peňazí.

Hard hand: Tvrdá ruka. Situácia kedy hráč nemá v ruke eso a pri ďalšom hite mu hrozí bust.

Hit: Hráč si týmto termínom pýta ďalšiu kartu.

Insurance: Poistenie. Aplikuje sa keď dealer vytiahne ako svoju prvú kartu eso a ďalšou kartou môže zahrať blackjack. Hráč má možnosť na bočnom poli staviť polku svojej pôvodnej stávky. Následne ak dealer zahrá blackjack, hráč získa poistenie v pomere 2:1. Ak dealer blackjack nedosiahne hráč prichádza o peniaze.

Soft hand: Mäkká ruka, označuje stav kedy hráč má na ruke eso.

Split: Rozdelenie. Ak má hráč na ruke dve karty rovnakej hodnoty môže si ich rozdeliť a zahrať s každou z nich samostatne. Staviť pritom môže na obe a tým zdvojnásobiť svoju stávku.

Stand: Používa sa v situácii kedy už si hráč nepraje dostať ďalšiu kartu.

Stand off: Remíza. Ide o situáciu kedy hráč aj dealer majú na ruke karty s rovnakým súčtom. Vtedy nikto nevyhráva a dealer hráčovi vráti stávku v plnej výške.

Unbalanced count: Nevyvážený systém počítania kariet. Zahŕňa systémy, pri ktorých po spočítaní všetkých kariet v balíku neostane na konci 0.

Ďalšie pojmy blackjacku nájdete v slovníku blackjacku na blackjackonline.sk. Pravidlá hazardných hier musíte ešte pred samotnou hrou bezpodmienečne ovládať. Ináč si hru nikdy poriadne nevychutnáte a budete frustrovaný z toho, že nevyhrávate.

Blackjack