Počítanie kariet v blackjacku

Počítanie kariet v blackjacku

Stratégiou, ktorá nevedie len k minimalizácií výhody kasína, ale priamo zvyšuje šance na výhru hráča, je technika blackjack počítanie kariet. Existuje viacero variant počítania kariet: ľahké počítanie kariet, štandardné počítanie kariet a odborné počítanie kariet v Black Jacku. Líšia sa spôsobom počítania a svojou zložitosťou. Naučiť sa tieto techniky vyžaduje naozaj výbornú pamäť a dlhodobé štúdium. Za určitých okolností má počas hry výhodu hráč. Výhoda vznikne, keď v boxe z ktorého sa vydávajú karty zostane viac vyšších kariet (desiatok a obrazových kariet), ako nižších. Pre krupiéra to znamená nevýhodu, pretože pravidlá ho môžu prinútiť ťahať ďalšiu kartu. Hráč môže zostať pri akomkoľvek počte bodov, zatiaľ čo krupiér, ak má 16 bodov, musí ťahať ďalšiu kartu. Pre krupiéra vzniká o to väčšie riziko, že prekročí 21, čím viac desiatkových hodnôt v boxe zostalo. Vedieť to je základom počítania kariet v blackjacku. Keď hráč vie, že kasíno má menšiu šancu, môže zvyšovať stávku. Šikovný hráči, ktorý poznajú počítanie kariet, prezývaný counters, môžu dosiahnuť nad kasínom výhodu až 2,5%, keď použijú počítanie kariet v kombinácii so základnou stratégiou. Základom techniky počítania kariet je sčítanie hodnoty všetkých rozdaných kariet. Pri prekročení určitej hodnoty sa stávky zvyšujú.

Počítanie kariet v Black Jacku - Jednoduchá metóda

Jednoduchú metódu pochopí aj začiatočník a dokáže sa ju naučiť. Je založené na počítaní desaťbodových kariet v balíčku proti počtu zostávajúcich slabších kariet. Čím viac vysokých kariet zostáva, tým je vyššia pravdepodobnosť získania dobrej kombinácie pre hráča a toho, že krupiér bude trop (keďže musí ťahať ďalšiu kartu pokiaľ nemá minimálne 16). Naopak čím viac nízkych kariet zostáva v balíčku, tým väčšiu výhodu má krupiér. Je to ľahko zapamätateľné, keďže jedna tretina kariet má hodnotu desať + esá, ktoré sa dajú ľahko pamätať. Ak zostáva v balíčku viac ako 1/3 desiatok, prípadne veľa Es, mali by ste zdvojnásobiť stávku. Pri opačnom pomere zase znížiť stávku na polovicu.

Počítanie kariet v Blackjacku - Štandardná metóda

Štandardná metóda počítania kariet v hre blackjack presnejšie ukazuje pomer vysokých a nízkych kariet počas hry. Každá karta má pridelené číslo a súčet sa počas rozdávania vyhodnocuje:

  • +1 pre nízke karty s hodnotou 2, 3, 4, 5, 6, 7
  • 0 pre karty s hodnotou 8 a 9
  • -1 pre karty s hodnotou 10
  • -2 pre Eso

Pri kladnom súčte rozdaných kariet, zostáva v balíku viac vysokých kariet s hodnotou 10. Pri zápornom súčte zostáva v balíku viac nízkych kariet. Čím vyšší je kladný súčet, tým je väčšia pravdepodobnosť že krupiér bude trop a tak hráč môže zvyšovať svoje stávky. Naopak, pri vysokom zápore sú šance krupiéra vyššie. Počas hry sa musíte rozhodovať čisto podľa vypočítaného súčtu rozdaných kariet. Výšku vašich stávok nesmie ovplyvniť doterajší priebeh, teda či ste vyhrávali alebo prehrávali. Iba tak dokážete vyťažiť zo stratégie hrania blackjacku maximum. Zároveň sa musíte naučiť počítať karty automaticky a rýchlo, aby si krupiér nič nevšimol.

Black Jack počítanie kariet - Odborná metóda

Odborná metóda počítania kariet nie je ničím novým. Je to vlastne presnejšia, zdokonalená štandardná metóda. Umožňuje presne stanoviť šance v každom okamihu hry a teda vždy viete ktorý krok je štatisticky najvýhodnejší. Jej výsledok býva v dlhodobom horizonte najlepším, ale zároveň jej zvládnutie je najobtiažnejšie a úspešné uvedenie do praxe vyžaduje veľmi podrobné štúdium a mnoho skúseností. Na komplexné vysvetlenie a pochopenie metódy tu nie je priestor a tak odporúčame naštudovať si odbornú literatúru, ktorú nájdete dostupnú aj na internete.

Výhody a nevýhody počítania kariet v blackjacku

Hneď na začiatok treba povedať, že počítanie kariet sa moc nedá využiť v online kasíne z dôvodu miešania všetkých kariet pri každej hre. V kamenných kasínach hráčov počítajúcich karty nemajú radi, a využívajú rôzne opatrenia, aby u nich nehrali. Títo hráči sa preto snažia skrývať v dave, často menia stoly, obchádzajú rôzne kasína, a často sa tvária ako náhodní turisti či príležitostní hráči.

Blackjack