Pravidlá kartovej hry blackjack

Pravidlá kartovej hry blackjack

Blackjack - nadčasová hazardná hra

Vstúpiť do sveta hazardu znamená nazrieť za dvere kasín, herní a klubov. Práve na týchto miestach si môžete zahrať najpopulárnejšiu kartovú hru Blackjack, známu aj pod ďalšími názvami ako „Ajnc“, „21“. Pravidlá hry Blackjack sú na rozdiel od iných kasínových hier jednoduché a sú jednotné takmer na celom svete. Predtým, ako budete hrať „naostro“, naštudujte si základné pravidlá hry a dajte si niekoľko skúšobných kôl pri online hrách s blackjackom zadarmo.

Základné pravidlá, začíname hrať Blackjack

Blackjack sa hrá pri polkruhovom stole. Na rovnej strane stojí krupiér, nazývaný tiež „dealer“. Za polkruhom sú miesta pre hráčov, ktorí pri hre sedia. Hazardná hra Blackjack sa hrá sa s francúzskymi kartami. Ide o klasické žolíkové karty, ktorých je v balíčku 52. V kasínach sa najčastejšie hrá so šiestimi balíčkami kariet.

Pred začiatkom hazardnej hry Blackjack si kúpite žetóny. Peniaze položíte na stôl. Krupiér si ich zoberie a dá vám ich hodnotu v žetónoch. Pravidlá kasína nedovoľujú, aby ste dali peniaze krupiérovi priamo do ruky.

Keď máte žetóny, umiestnite stávky na vyznačené miesto na stole a hra Blackjack sa môže začať. Dealer dôkladne premieša karty a Každému hráčovi (i sebe) rozdá najskôr jednu kartu lícom nahor. Potom krupiér rozdá hráčom ďalšiu kartu lícom hore a sebe lícom dole. Každý hráč a teda aj krupiér začína hru s dvoma kartami. Kariet sa hráči nesmú dotýkať.

Výhra v kartovej hre Blackjack

Vašim cieľom pri kartovej hre Blackjack je poraziť krupiéra. Môžete ho poraziť tak, že budete mať súčet kariet vyšší ako krupiér, alebo neprekročíte súčet 21, ak ho prekročil krupiér. Vašou dokonalou výhrou môže byť Blackjack a tvoria ho karty eso a karta s hodnotou 10.

Súčet (hodnota) kariet nesmie prekročiť hodnotu 21, čo je najvyššia možná kombinácia kariet pre výhru. Ak túto hodnotu prekročíte, prehrali ste svoju stávku a končíte hru. Prehra je najčastejšie označovaná ako „bust/break“.

Hodnoty kariet v Blackjacku

Karty 2 až 10 majú svoju bodovú hodnotu, ako číslo na karte.

Obrázkové karty J – Jack (Dolník), Q – Queen (Dáma) a K – King (Kráľ) majú hodnotu 10.

Karta eso môže mať hodnotu 1 alebo 11, podľa toho, ako vám v hre vyhovuje.

Pravidlá Blackjack

Po rozdaní kariet sa môžete rozhodnúť, ako budete v hre pokračovať. Ak práve nemáte na ruke Blackjack, čo je eso a hodnota 10, máte viacero možností:

  • Hit/Draw – zoberiete si od krupiéra ďalšiu
  • Stand – zostanete stáť, nechcete ďalšiu kartu.
  • Double – zdvojnásobíte stávku. V tomto prípade dostanete od krupiéra ešte jednu kartu a hru ukončíte.
  • Split – rozdelíte hru. Ak máte karty s rovnakou hodnotou, môžete si ich rozdeliť a hráte samostatne každú hru. Pôvodnú stávku by ste však mali zdvojnásobiť.
  • Surrender – vzdáte sa. Vzdať sa môžete vtedy, ak neveríte svojím prvým dvom kartám. Vtedy prichádzate o polovicu stávky.
  • Insurance – poistite sa. Poistiť sa môžete pre prípad Blackjacku krupiéra. Na poistenie je možné vložiť maximálne polovicu stávky a vypláca sa v pomere 2:1. Pravdepodobnosť, že krupiér bude mať Blackjack je však taká malá, že sa poistenie neoplatí.

V prípade, že hráči vyčerpali všetky možnosti, krupiér odkryje svoju druhú kartu. Ak má jeho hodnota kariet 17 a viac, musí stáť. To znamená, neťahá ďalšiu kartu. Krupiér musí ťahať ďalšiu kartu, ak má hodnotu kariet 16 a menej.

Pre krupiéra platí pravidlo, že kartu eso vždy počíta za 11 bodov, ak kombináciou kariet neprekročí 21. Ak by prekročil hodnotu 21, až potom môže pri ese počítať s hodnotou 1.

Ak krupiér prekročí 21 bodov, všetci hráči, ktorí zostali v hre vyhrali svoju stávku.

Ak krupiér neprekročí 21 bodov, vyhrávajú iba hráči, ktorí majú hodnotu kariet čo najbližšie k 21 a zároveň vyššiu ako krupiér.

Ak má hráč rovnaký počet bodov ako krupiér, hra končí remízou a hráč ani nevyhráva, ani neprehráva. Stávka môže zostať do ďalšej hry.

Stratégie Blackjacku

BlackJack je asi jedinou hazardnou hrou, kde môžete správnou stratégiou odchádzať z kasína s výhrou. Svoje šance na výhru môžete zvýšiť počítaním kariet, čo si ani nevyžaduje veľké matematické zručnosti. Nemusíte počítať každú kartu. Stačí, ak sa zameriate na karty s hodnotou 10. Čo je však dôležité pri hre Blackjack je, že karty s hodnotou 10 sú výhodné pre hráča, naopak karty s nižšou bodovou hodnotou sú výhodné pre krupiéra.

Blackjack